Medialle

LEHDISTÖTIEDOTE

Vapaa julkaistavaksi 9.4.2024

Irkkumusiikki valloittaa Tampereen

Irish Festival Tampere – The Spring Gathering tuo kymmeniä tunteja irkkumusiikkia pubeihin, kahviloihin ja kauppakeskuksiin keskustan alueella kaikelle kansalle maksutta. Kyseessä on festarin ensimmäistä kertaa toteutettava Jamipolku -osio, joka sisältää irkkujameja ennätykselliset 13 kpl ja mukana on mm.Tampere-talon Tuhto-ravintola, Tullintorin kauppakeskus ja Pub Sisko ja sen Veli.

”Jamiperinteen ydin on yhteisöllisyydessä ja musiikin ilon jakamisessa. Lopulta ei ole kysymys vain musiikista vaan yhteisestä kokemuksesta sen äärellä. Ja tää kokemus me halutaan antaa kaikille.” Sanoo festivaalin uusi taiteellinen johtaja, näyttelijä ja muusikko Helena Rängman.

Jamipolulla soittaa festarin pääesiintyjiä Irlannista sekä suomalaisia kokeneita irkkumusiikin taitajia rennossa ilmapiirissä ja soittoon voi liittyä kaikki halukkaat irkkumusiikin osaajat. Jokainen joskus Irlannissa matkannut on varmasti törmännyt tähän Irlannissa hyvinvoivaan perinteeseen, missä soittoa ei vahvisteta mikrofonein ja sen aikana voi tulla ja mennä ja jutella tai halutessaan asettua lähemmäs kuuntelemaan tai jopa tanssia askeleen tai kaksi.

Lapsille festari järjestää huippusuositun tanssivan irkkumuskarin Mark Hennesseyn ja Helena Rängmanin vetämänä ja lisäksi tarjolla on useita tanssin ja musiikin mestarikursseja sekä tietenkin festarin kolme pääkeikkaa;

YO-talon avajaiskeikka (to 18.4.) aloittaa festarin näyttävällä irkkukattauksella; Bunú (Mark Hennessey, Dáithí Ó’Braoináin ja Helena Rängman) ja Croisin (Eimear Coughlan, Edel Vaughan ja Francis Cunningham) sekä kunniavieraamme Irlannin suurlähettiläs Ruth Parkin.

Perjantain (19.4.) GLivelabin yleisön lämmittää suomalainen Salamankka (Kirsi Vinkki, Heikki Kylkisalo ja Samuli Karjalainen) irlantilaiselle Tempest -yhtyeelle (Brendan Mulholland, Bláithín Mhic Cana, Aaron O’Hagan ja Luke Ward)

Lauantai-ilta huipentuu TTT-klubille Irlantilaisiin iltamiin, missä esiintyvät kaikki festarin irlantilaiset esiintyjät sekä Markus Asunta. Tilaisuus myi jokavuotiseen tapaansa loppuun jo alkuvuodesta.

Tapahtuman järjestää Irish Music Society of Tampere – yhdistys ja tämä on kuudes toteutuva festivaali. Kaikki lisätieto nettisivuilla ja somessa: Tapahtumapaikat ja -ajat, muusikot, myytävät mestarikurssit, muskari ja festarin pääkeikat.

Yhteystiedot

Niilo Sirola
Tuottaja
niilo@irishfestival.fi

Helena Rängman
Taiteellinen johtaja
helena@irishfestival.fi

Jamipolku kulkee paikoissa: Sisko ja sen veli, Pankki-baari (YO-talo), Ruby & Fellas, Oluthuone, Pub Kujakolli, Pub
Pikilinna, Bar Prince Hamlet, Teerenpeli, Tuhto, Tuoppi, Tullintorin kauppakeskus ja Ohranjyvä

Lisätietoja

www.irishfestival.fi instagram.com/irishfest_gathering
facebook.com/IrishFestGathering

LEHDISTÖTIEDOTE

Vapaa julkaistavaksi
17.3.2024

Irkkumusiikki valloittaa Tampereen kahvilat ja pubit huhtikuussa

Tampereen Irkkufestivaalin ohjelmiston uusi, maksuton ja itsenäinen osa ”Jamipolku – Session Trail” tuo kymmeniä tunteja irkkumusiikkia pubeihin ja kahviloihin keskustan alueella.

”Jamiperinteen ydin on yhteisöllisyydessä ja musiikin ilon jakamisessa. Lopulta ei ole kysymys vain musiikista vaan yhteisestä kokemuksesta sen äärellä. Ja tää kokemus me halutaan antaa kaikille.” Sanoo festivaalin uusi taiteellinen johtaja, näyttelijä ja muusikko Helena Rängman.

Festarin Jamipolulla soittaa esiintyjiä Irlannista sekä suomalaisia kokeneita irkkumusiikin taitajia. Ilmapiiri on rento ja soittoon voi liittyä kaikki halukkaat irkkumusiikin osaajat.

“Toki tempot on kovat ja kynnys hypätä mukaan on monille tosi korkea ja siksi me tänä vuonna julkaistaan mm. oppimismateriaaleja ennen festareita. Meillä on Tampereella myös aktiivinen Slow Session -porukka, joka kokoontuu säännöllisesti opettelemaan uusia sävelmiä rauhallisessa tempossa. Uusien irkkuharrastajien määrä on selvästi kasvussa.”

Tampereen irkkufestari (Irish Festival Tampere -The Spring Gathering) on ollut olemassa vuodesta 2018 ja jamit on kuuluneet ohjelmistoon aina, mutta tänä vuonna määrää nostetaan isosti ja taataan, että irkkumusiikki soi lähes tauotta ympäri kaupunkia ja sen ilo tavoittaa ohikulkijat. Tarkka lista jamipolun tapahtumapaikoista ja muusikoista löytyy festarin nettisivuilta ja somekanavilta.

Jamipolku alkaa etkoilla Sisko ja Sen veli – pubista festaria edeltävänä keskiviikkona 17.4. ja päättyy sunnuntaina 21.4. Jäähyväisbrunssille Tampere-talon Tuhto-ravintolaan. Jokaisessa jamipolun kohteessa musisoidaan aina kaksi tuntia kerralla. Tilaisuudet on asiakkaille maksuttomia eikä niihin voi varata paikkoja etukäteen. ”Mutta ei huolta, jos pubi on täynnä niin kohta alkaakin jo seuraava jamisessio toisessa paikassa uusin muusikoin!”

Irlannissa jamiperinne elää vahvasti kaikkialla. Se on muusikoiden rento kokoontuminen mukavassa paikassa, missä istutaan yhteisen pöydän ääreen ja soitetaan perinteistä irkkumusiikkia kansansoittimilla. Soittoa ei vahvisteta mikrofonein ja sen aikana voi tulla ja mennä ja jutella tai halutessaan asettua lähemmäs kuuntelemaan.

Järjestäjänä Tampereen Irkkufestivaali

Festarin ohjelmistossa on Jamipolun lisäksi keikat YO-talolla, GLivelabissa ja TTT-klubilla, mestarikursseja eri soittimissa ja tanssissa sekä lasten oma tanssiva irkkumuskari. Festivaalin taustalla toimii Irish Music Society of Tampere- niminen yleishyödyllinen yhdistys ja rahoitus rakentuu lipputuloista, myydyistä konserteista ja avustuksista.

Yhteystiedot
Niilo Sirola
Tuottaja
niilo@irishfestival.fi

Helena Rängman
Taiteellinen johtaja
helena@irishfestival.fi

Avainsanat
Irkkufestari irishsession irkkujamit irishtrad tampereenirkkufestari irishfestivaltampere jamipolku sessiontrail irlantilainenkansanmusiikki tampereenjamipolku sessiontrailtampere

Jamipolun tapahtumapaikat
Sisko ja sen veli
Pankki-baari (YO-talo)
Ruby & Fellas
Ohranjyvä
Oluthuone
Pub Pikilinna
Hamlet
Teerenpeli
Tuhto (Tampere-talo)
Tuoppi

Lisätietoja
www.irishfestival.fi

Instagram @irishfest_gathering
Facebook @IrishFestGathering

Jamipolku - kuva: Henri Mattila

Jamipolku - kuva: Henri Mattila

Jamipolku - kuva: Henri Mattila

Irish Festival Tampere - Kuva 1

Irish Festival - Kuva: Jacky Law

Logo TAUSTAN KANSSA

Pyydä muita tiedostomuotoja sähköpostitse niilo@irishfestival.fi

Tiedotteet