Esiintyjät 2024

Tempest

Tempest on sykähdyttävä uusi kokoonpano Pohjois-Irlannin Ulsterista. Yhtyeen jäsenet Brendan Mulholland, Bláithín Mhic Cana, Aaron O’Hagan ja Luke Ward ovat kaikki jo saavuttaneet arvostusta myös omilla musiikillisilla urillaan. Vuonna 2023 perustettua Tempestiä pidetään jo nyt vahvana perinteisen irlantilaisen musiikin ja laulun tulkitsijana ja edistäjänä, ja heidän vuonna 2024 ilmestyvää debyyttialbumiaan odotetaankin innolla.

Bláithín Mhic Cana on kotoisin Mullaghbanista Armaghin kreivikunnasta ja toimii opettajana Gaelscoil Phádraig Naofa -koulussa Crossmaglenissa. Hän tulee Mullaghbanin laulajien perinteestä, ja jatkaa nyt osaltaan paikallisen gaelinkielisten laulujen välittämisestä.
Hän on inspiroiva perinteisen laulun opettaja koulussa, jossa hän opettaa ja välittää lauluja Orielista nuorille laulajille, kuten Piaras Ó Lorcáin ja Tara Nic Giolla Phádraig. Hän inspiroi edelleen monia nuoria opettamalla alueen lauluja, musiikkia ja kieltä.

Aughnamullanista, Antrimin kreivikunnasta kotoisin oleva Aaron O’Hagan on multi-instrumentalisti ja soitinrakentaja, joka valmistaa ja soittaa Uilleann-pillejä ja puuhuiluja. Vuonna 2021 hän teki yhteistyötä Belfastissa asuvan bouzoukinsoittaja Luke Wardin kanssa julkaistakseen debyyttinsä “From the Devil’s Punchbowl” Ennis Trad Fest 2021 -tapahtumassa, saaden kriitikoiden suosiota. Hän on edelleen vakituinen toimija Belfastin vilkkaassa perinteisen musiikin skenessä sekä erittäin kysytty perinteisen irlantilaisen musiikin opettaja, joka opettaa säännöllisesti Glengormley School of Traditional Music:issa.
Luke Ward on bouzoukinsoittaja, joka asuu Belfastin musiikillisessa sulatusuunissa. Hän on ollut mukana perinteisen irlantilaisen musiikin skenessä viimeiset 20 vuotta, ja hän on tuona aikana ollut osallisena monissa erilaisissa kiertue- ja levytysprojekteissa, kuten vuonna 2005 julkaistulla, kriitikoiden ylistämällä albumilla “Clan Ranald”, jonka hän on tehnyt yhdessä harmonikansoittaja Martin Tourishin kanssa. Luke on esiintynyt useita kertoja televisiossa, muun muassa TG4:n mainoskampanjassa “The More you Look the More you See”. Viime aikoina hän on tehnyt yhteistyötä Uilleann-pillien valmistajan ja mestarin Aaron O’Haganin kanssa, ja kaksikko julkaisi vuonna 2021 kriitikoilta paljon kiitosta saaneen albumin “From the Devil’s Punchbowl”. Luke nauttii kovasti bouzoukin opettamisesta sekä paikallisesti että irlantilaisten musiikkifestivaalien kutsusta ympäri maailmaa.

Brendan Mulholland  asuu pienessä Glenavyn kylässä lähellä Lough Neaghin rantoja. Brendan aloitti huilun soittamisen 11-vuotiaana, ja häntä pidetään nykyään laajalti yhtenä Irlannin puuhuilun hienoimmista edustajista kansanmusiikin saralla sekä Irlannissa että ulkomailla. Brendan on tuttu kasvo Euroopan huilutyöpajoissa ja luennoissa, ja hän on esiintynyt ja levyttänyt useiden esiintyjien, kuten Realtan, Bríd Harperin, Grainne Hollandin, John Cartyn ja Mary Dillonin kanssa. Hän on myös Music in the Glen -trion ja Duo Mulholland & McCluskeyn jäsen.

Esitykset:

pe 19.4.2024, G Livelab

la 20.4.2024, TTT-klubi

 

Trio Croisin

Eimear Coughlan on kotoisin Tullasta, Claren kreivikunnasta ja jatkaa vahvaa isoisänsä Paddy Cannyn musiikillista perintöä omalla monipuolisella soitollaan. Multi-instrumentalistina hän on esiintynyt useilla musiikkikiertueilla ympäri Eurooppaa muun muassa Irish Harp- orkesterin kanssa. Viime vuosien aikana Eimear on kerännyt monia ansiokkaita All Ireland -titteleitä ja esiintynyt sekä opettanut lukuisilla perinteisen irlantilaisen musiikin festivaaleilla ympäri Irlantia. Vaikka Eimear on myös viulunsoittaja, hän soittaa tällä hetkellä pääosin Irlannin kansallissoitinta harppua, jota kuulee myös uudella albumilla “Úrnua”.

Francis Cunningham on kotoisin Crusheenista, Claren kreivikunnasta. Muusikko Kevin Crawford kuvailee häntä yhdeksi concertinan soiton hienoimmista nuorista edustajista, joka korostaa voimakkaasti Clare-perinnettä. Francis on vastikään julkaissut Carl Hessionin ja Eimear Coughlanin kanssa albumin “Úrnua”. Voitettuaan All Ireland concertina -tittelit hän on opettanut ja esiintynyt useilla merkittävillä festivaaleilla.

Edel Vaughan on ollut tunnetun Kilfenora Céilí bändin laulaja vuodesta 2016. Viimeisimmän albuminsa ‘Spreagtha’ julkaisun jälkeen hän on kiertänyt laajalti niin kotimaassaan Irlannissa kuin ulkomailla sekä sooloartistina eri kokoonpanojen kanssa. Edel merkittävä irlantilaisen, perinteisen laulutyylin tulkitsija ja hän on myös iirinkielen opettaja.

Esitykset:

to 18.4.2024, Yo-talo

la 20.4.2024, TTT-klubi

 

Bunú

Bunú on irlantilais-suomalainen trio, jossa esiintyvät Dáithí Ó’Braoináin ja Mark Hennessey Dublinista sekä Helena Rängman Tampereelta. 

Näitä esiintyjiä yhdistää monialaisuus; kaikki kolme ovat paitsi vuosikymmeniä musiikin ja esiintymisen parissa työskennelleitä ammattilaisia, myös opettajia ja irlantilaisen tanssin osaajia. 

Dáithín intohimona musiikin ja tanssin ohella on irlannin kieli, kulttuuri ja vanhat myytit. Mark puolestaan säveltää ja toimii kuvataiteiden ympärillä ja Helena työskentelee musiikkiteatterin ja sen koulutuksen parissa. 

Kolmikon keikalla kuullaan perinteisen irkkumusiikin lisäksi Markin omaa tuotantoa ja suomalaisen kansanmusiikin vaikutteita, vanhoja tarinoita ja lauluja Irlannista eikä tanssilta tietenkään vältytä kun entiset Lord of the Dance -tanssijat pääsevät vauhtiin! 

Dáithí Ó’Braoináin – kitara, laulu, Bodhran, tanssi
Mark Hennessey – viulu, tanssi
Helena Rängman – laulu, huilu, tinapilli, tanssi

Esitykset:

to 18.4.2024, Yo-talo

la 20.4.2024, TTT-klubi

Trio Salamankka

Trio Salamankka -yhtyeen musiikissa kaikuu meren mahtava pauhu, tuulen herkkä huokaus, vesipisaroiden rytmikäs ropina ja lintujen viserrys. Yhtyeen taitavat muusikot luovat tunnelmallisia eri musiikkiperinteisiin nojaavia musiikillisia hetkiä inspiraationa vanhat kelttiläiset melodiat, pohjolan sävelmistö, juurevat tanssirytmit sekä perinnesoittimien sävykkäät soinnit. Sovitukset elävät hetkessä ja niitä tahdittaa sydämen syke.

Kolmen soittajan käsissä vaihtuvat tiheään erilaiset perinnesoittimet, kuten irlantilainen säkkipilli ja bodhrán-rumpu sekä keskiaikainen kampiliira, muutamia erikoisempia soittimia mainitaksemme. Soittimistoon kuuluvat lisäksi erilaiset kieli- ja jousisoittimet sekä perinteiset irlantilaiset puhaltimet, kuten erilaiset tinapillit. Jokainen yhtyeen jäsen myös laulaa.

Trio Salamankan jäsenten tie irlantilaisen musiikin pariin on kulkenut jamisoittojen kautta. Heille musisointi on yksi tärkeä olemisen ja sosiaalisen kanssakäymisen muoto; yhteissoiton imu, soittimista soljuva musiikki sekä sävykkäät perinnemelodiat vangitsevat kuulijoiden lisäksi myös soittajansa – siinäpä jamisoiton ydin! Taatusti tanssijalka alkaa vipattaa yhtyeen musiikin voimasta!

Samuli Karjalainen – kitara, irlantilainen buzuki, tinapilli, bodhrán & laulu
Heikki Kylkisalo – irlantilaiset pillit, kitara & laulu
Kirsi Vinkki – viulu, alttoviulu, kampiliira, bodhrán & laulu

Esitykset:

pe 19.4.2024, G Livelab

Mustarastas

Mustarastas -yhtye soittaa upeaa folkmusiikkia, jonka vuosikymmenten aikana yhteen hioutunut sointi on ainutlaatuinen. Akustiset kielisoittimet, viulu, nyckelharpa, haitari, tinapillit ja moniääninen laulu soivat kirkkaana ja kuulaana. Mustarastaalla on vahvasti suomalaiskansallinen sointi, mutta siitä on helppo erottaa myös irlantilaisen kansanmusiikin sävyjä. 
 
Mustarastaan teksteissä yhdistyy usein Suomen kansanluonteen tummat sävyt ja kristillinen traditio, mutta kerronta noudattaa kansanmusiikille ominaista tarinointia. Laulujen vahvat tekstit koskettavat varmasti. Sävellykset ja sanoitukset ovat etupäässä Kari Haapalan käsialaa, mutta myös muiden yhtyeen jäsenten kädenjälki on vahvasti edustettuna. 
 
Susanna Eronen – laulu, tinapilli
Kari Haapala – laulu, kitara
Laura Airola – viulu, nyckelharpa, taustalaulu
Kerttu Terri – haitari
Aki Hauru – kitara, mandoliini, irlantilainen busuki, taustalaulu
Tiro Rohkimainen – basso, taustalaulu

Esitykset:

pe 19.4.2024 klo 19:00, Vanha kirkko

The Pink House

The Pink House on kolmen nuoren naisen trio, joita yhdistää rakkaus Irlantia ja irlantilaista musiikkia kohtaan. Trion musiikissa yhdistyvät kaunis stemmalaulu, vahva tarinankerronta ja ennen kaikkea ystävyys.

Eveliina Virtanen (irlantilainen harppu, laulu)
Hanna Kainisto (laulu)
Saana Hellsten (laulu)

Esitykset: